De onderstaande inhoud hoort bij het bovengenoemde hoofdstuk uit het Handboek Podcast maken
Opdracht(en) bij dit hoofdstuk
Audiowebhosts
In het handboek Podecast maken heb ik het over audiowebhosts. Dat is niet echt een gangbaar woord, maar een andere gangbare juiste term ben ik helaas nog niet tegengekomen terwijl deze audiowebhosts toch een hele speciale belangrijke functie voor podcasters hebben. Wat ik met audiowebhosts bedoel zijn platformen waarop jij als maker je podcastafleveringen kunt stallen. Normaal gesproken is één audiowebhost genoeg, tenzij je ook op YouTube wilt staan, dan heb je YouTube zelf ook nodig. Ik som hieronder een aantal van die audiowebhosts op. Zelf heb ik redelijke tot goede ervaringen met Soundcloud, TransistorFM, Spotify for Podcasters en Podbean. Daar kun je in mijn ogen prima mee in zee. Hieronder een wat grotere opsomming met links:
Spotify for Podcasters is een van de snelst groeiende podcastplatforms en biedt een breed scala aan podcasts, naast muziek. Het platform investeert zwaar in originele podcasts en exclusieve content.
Voordelen: Enorm gebruikersbestand, cross-platform beschikbaarheid, geavanceerde aanbevelingsalgoritmen.
Springcast is een Nederlandse podcast-hostingdienst die zich richt op kwaliteit, gebruiksgemak, en privacy. Ze bieden een platform waarmee je je podcast kunt hosten en eenvoudig kunt verspreiden naar alle grote podcastplatformen, zoals Spotify, Apple Podcasts, en Google Podcasts.
Voordelen: Nederlandstalige support, gericht op privacy (GDPR-compliant), integratie met Nederlandse analytics-tools, en een goede reputatie binnen de Nederlandse podcastgemeenschap.
Transistor biedt hosting voor zowel beginners als gevorderde podcasters en maakt het gemakkelijk om je podcast te distribueren en te analyseren.
Voordelen: Betrouwbare hosting, geavanceerde analysemogelijkheden, en ondersteuning voor meerdere shows onder één account.
Hoewel Buzzsprout een internationaal platform is, bieden ze ook Nederlandstalige ondersteuning en richtlijnen specifiek voor Nederlandse gebruikers. Buzzsprout is bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en uitstekende klantensupport.
Voordelen: Nederlandstalige ondersteuning, uitgebreide distributiemogelijkheden, en gemakkelijk te gebruiken voor beginners.
Hoewel SoundCloud een internationaal platform is, heeft het een aanzienlijke Nederlandse gebruikersbasis. Het is vooral bekend als een muziekplatform, maar veel Nederlandse podcasters gebruiken het ook als hostingdienst.
Voordelen: Groot bereik, eenvoudige publicatie, en mogelijkheden om direct feedback te krijgen van luisteraars.
Stitcher is een populair podcastplatform, vooral in de Verenigde Staten, en biedt een breed scala aan shows, waaronder premium content voor abonnees.
Voordelen: Groot bereik, premium contentmogelijkheden, gerichte aanbevelingen.
Podbean is een podcast-hostingplatform dat ook fungeert als distributieplatform. Het biedt eenvoudige tools om je podcast te uploaden en te verspreiden, evenals gedetailleerde statistieken.
Voordelen: Eenvoudige publicatie, ingebouwde monetisatiemogelijkheden, uitgebreide analysetools.
Luisterplatformen
In het boek leg ik uitgebreid het verschil uit tussen audiowebhosts en luisterplatformen. Voorbeelden van luisterplatformen zijn YouTube Music, Spotify en Apple Podcast. In essentie komt het er op neer dat je bij een audiowebhost je geluidsbestand (je podcast) kunt laten hosten en ernaar luisteren en via een luisterplatform kun je er alleen naar luisteren. Als maker meld je je met je podcast aan bij het luisterplatform met een 'rss-url' die de audiowebhost voor je aanmaakt. De meeste audiowebhosts helpen je hiermee op hun uitlegpagina.