De onderstaande inhoud hoort bij het bovengenoemde hoofdstuk uit het Handboek Podcast maken
Opdracht(en) bij dit hoofdstuk
In mijn boek categoriseer ik podcasts. Dit hoofdstuk is ook deels te lezen in het inzage-exemplaar dat je op de bestelpagina vindt. Hieronder vind je voorbeelden van alle categorieen.
Voorbeelden van monologen
- TED Talks Daily" (EN) - Elke dag wordt er een nieuwe TED Talk gepresenteerd waarin inspirerende sprekers over uiteenlopende onderwerpen praten.
- Stuff You Should Know" (EN) - Een podcast waarin de presentatoren complexe onderwerpen uitleggen en fascinerende feiten delen in de vorm van een gesproken column.
-
De Universiteit van Nederland" (NL) - Wetenschappers geven boeiende colleges over verschillende vakgebieden en delen hun kennis in toegankelijke monologen.
- The Writer's Almanac with Garrison Keillor" (EN) - Een dagelijkse podcast waarin dichter en schrijver Garrison Keillor historische gebeurtenissen en de geboortedagen van beroemde schrijvers viert met poëzie en gesproken columns.
Voorbeelden van dialogen
1. No Such Thing As A Fish - Deze Britse podcast wordt gepresenteerd door de "Researchers" van de BBC-show "QI". De afleveringen worden vaak gepresenteerd door twee van de vier hoofdhosts die elkaar afwisselen, maar sommige afleveringen hebben een vast duo.
2. Callboy - In deze podcast van de VPRO voeren Elten Kiene en Daniel van der Meer gesprekken over actuele onderwerpen en persoonlijke ervaringen.
3. Wim Hof Podcast - Deze podcast heeft als hosts Wim Hof en één van zijn experts of gasten in elk gesprek. De focus ligt op de Wim Hof Methode en gerelateerde onderwerpen.
4. The Minimalists Podcast - Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, bekend als "The Minimalists", praten samen over minimalisme en hoe dat hun leven heeft beïnvloed. Ze bespreken hun ervaringen en beantwoorden luisteraarsvragen in een dialoogvorm.
5. Roderick vs. Ferrari - Deze podcast wordt gepresenteerd door de Nederlandstalige hosts Alexander Roderick en Jeroen Ferrari, die in elke aflevering met elkaar in gesprek gaan over diverse onderwerpen.
Voorbeelden van groepsgesprekken
1. De Grote Vriendelijke Podcast - De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Het initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) werd gelanceerd in september 2018. Leuk weetje: Beide makers namen deel aan de cursus Podcast maken
Voorbeelden van documentaires
1. De Brand in het Landhuis - Een podcast van Simon Heijmans voor NPO Radio 1. Het vertelt het mysterieuze verhaal van de brand in het landhuis van Ewald Marggraff, een excentrieke miljonair die onder verdachte omstandigheden omkwam.
2. Weggestopt - In deze zesdelige serie gaat Elise van der Velde, moeder van de 19-jarige gehandicapte Ties, op zoek naar een tehuis voor hem. Elise spreekt met andere ouders, bezoekt allerlei soorten instellingen, en gaat de confrontatie aan met haar grootste angsten. Leukt weetje: Elise volgde ooit de cursus Podcast maken.
3. El Tarangu - Een podcast van Audiohuis en NPO Radio 1. Deze documentaire gaat over de mysterieuze terugkeer van een overleden wielrenner en de speurtocht naar de waarheid door journalist Gerrit-Jan Zwier.
4. Bobslee Mysterie - Een podcast van NPO Radio 1 en gepresenteerd door Hans van der Steeg. Het onderzoekt het raadselachtige verhaal van de Nederlandse bobsleeploeg die in 1988 op de Olympische Winterspelen was, maar daarna nooit meer werd gezien.
5. Waarom - Een podcast van NPO 3, gepresenteerd door Jair Stein. Deze serie onderzoekt waarom mensen extreme keuzes maken, van het verlaten van de maatschappij tot het plegen van een misdaad.
Voorbeelden van hoorspelen
- "De Blankenbergse Tapes" (NL) In De Blankenberge Tapes komen twee moordzaken en één prille liefde samen tot een lugubere ontknoping aan de Belgische kust. Rechercheurs en directe betrokkenen vertellen in drie afleveringen hun kant van het verhaal.
- "Hoorspelcast" (NL) is een verzamelplaats voor Nederlandstalige hoorspelen die op de radio zijn uitgezonden en nu als podcast worden aangeboden.
- "Welcome to Night Vale" (EN) - Een surrealistische en humoristische podcast die zich afspeelt in het fictieve stadje Night Vale, waar vreemde en mysterieuze gebeurtenissen plaatsvinden.
- "Limetown" (EN) - Een mysterieuze thriller waarin een journalist op zoek gaat naar antwoorden over de verdwijning van de inwoners van een geheimzinnig wetenschappelijk onderzoekscentrum.
- "Homecoming" (EN) - Een psychologische thriller over een caseworker die werkt met soldaten om hen te helpen bij hun terugkeer naar de maatschappij, maar erachter komt dat er meer aan de hand is dan ze dacht.
- "The Bright Sessions" (EN) - Een podcast over een therapeut die mensen met bovennatuurlijke gaven behandelt en hun sessies opneemt. Het verhaal volgt verschillende patiënten en onthult hun verborgen krachten.
- "Archive 81" (EN) - Een horrorverhaal dat draait om een man die wordt ingehuurd om een mysterieuze archiefcollectie te onderzoeken en al snel terechtkomt in een wereld vol vreemde gebeurtenissen.
- "We're Alive" (EN) - Een post-apocalyptisch hoorspel waarin overlevenden van een zombie-uitbraak vechten om te overleven en hun gemeenschap te beschermen tegen de ondoden.
- "The Magnus Archives" (EN) - Een horror-anthologieserie waarin de archivaris van een instituut angstaanjagende en bovennatuurlijke gebeurtenissen documenteert die zijn vastgelegd op cassettebandjes.
- "Wooden Overcoats"(EN) - Een komische hoorspelserie over twee begrafenisondernemers op een klein eiland, vol met hilarische en excentrieke personages.
- "Alice Isn't Dead" (EN) - Een roadtrip-thriller waarin een vrouw haar vermiste echtgenote zoekt en tijdens haar zoektocht op vreemde en gevaarlijke situaties stuit.
- Uitgebreide website met Nederlandse en Vlaamse hoorspelen van vroeger
Hoorspelhistorie
Zo werden Nederlandse hoorspelen vroeger gemaakt. Let ook op de special effects. Leuk om te bekijken!
Voorbeelden van muziekprogramma's
1. Song Exploder: In deze podcast ontleedt de host, Hrishikesh Hirway, samen met muzikanten hun liedjes. Artiesten leggen uit hoe hun nummers tot stand zijn gekomen, van de eerste ideeën tot het eindproduct.
2. Dissect: Deze podcast, gehost door Cole Cuchna, analyseert elk seizoen een iconisch muziekalbum in detail. Hij gaat diep in op de teksten, productie en context van het album.
3. All Songs Considered: Een podcast van NPR waarin de hosts Bob Boilen en Robin Hilton nieuwe muziek delen en bespreken, variërend van onbekende artiesten tot bekende namen.
4. Switched on Pop: In deze podcast onderzoeken muzikoloog Nate Sloan en songwriter Charlie Harding de geheimen van popmuziek. Ze analyseren waarom bepaalde liedjes zo succesvol zijn en hoe ze zijn opgebouwd.
5. The Talkhouse Music Podcast Deze podcast brengt muzikanten samen om te praten over hun muziek, creatieve processen en inspiratiebronnen. Vaak leidt dit tot interessante en diepgaande gesprekken tussen artiesten.
Audiotours
In het boek Handboek Podcast maken komt een oude audiotour van Willem de Ridder aan bod.
Hier kun je de audiotour zelf downloaden.
Hier kun je luisteren naar een verslag dat de VPRO er in 2016 over maakte.