19. De technische kant van een audiotour

De onderstaande inhoud hoort bij het bovengenoemde hoofdstuk uit het Handboek Podcast maken

Afbeelding gecreëerd door OpenAI
Afbeelding gecreëerd door OpenAI

Opdracht(en) bij dit hoofdstuk

Download
Download Podcast maken Hoofdstuk 19.docx
Microsoft Word document 24.0 KB

Tools om een audiotour te maken

Er zijn verschillende apps en platforms beschikbaar waarmee je een interactieve audiotour kunt maken. Hier zijn enkele populaire opties:

  1. izi.TRAVEL: izi.TRAVEL is een gebruiksvriendelijk platform waarmee je zelfstandig interactieve audiotours kunt maken. Het biedt een eenvoudige interface om audiobestanden te uploaden, locaties toe te voegen en de tourinhoud te beheren. De app van izi.TRAVEL is beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten.
  2. VoiceMap: VoiceMap is een platform dat is gespecialiseerd in locatiegebaseerde verhalen en audiotours. Met VoiceMap kun je audiotours maken waarbij de audio automatisch wordt afgespeeld op specifieke locaties. Het biedt tools om de route te plannen, audiobestanden toe te voegen en de tour te publiceren. De app van VoiceMap is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten.
  3. TourSphere: TourSphere is een platform voor het maken van aangepaste mobiele apps voor audiotours. Met TourSphere kun je een op maat gemaakte app maken voor je audiotour, inclusief locatiegebaseerde audio-inhoud, afbeeldingen, video's en interactieve elementen. Het is geschikt voor zowel iOS- als Android-apparaten.
  4. OpenTourBuilder: OpenTourBuilder is een open-sourceplatform waarmee je interactieve audiotours kunt maken met behulp van Google Maps. Je kunt audiobestanden, afbeeldingen en tekst toevoegen aan specifieke locaties op de kaart. OpenTourBuilder vereist enige technische kennis, maar biedt veel flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden. Opmerking BOOCC: Toegang rkijgen is niet eenvoudig, je moet je project aanmelden en door een ballotagecommissie.
  5. Clio Muse: Clio Muse is een platform dat zich richt op culturele en educatieve audiotours. Met Clio Muse kun je multimediale audiotours maken, inclusief audio, afbeeldingen, tekst en video. Het platform biedt ook tools om de tourinhoud te beheren en te publiceren. De app van Clio Muse is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten.

Bij het kiezen van een app of platform voor het maken van een interactieve audiotour, is het belangrijk om te overwegen welke functies je nodig hebt, de gebruiksvriendelijkheid van de interface, de beschikbaarheid van de app voor het publiek en eventuele kosten of abonnementen die ermee gepaard gaan. Het is ook aan te raden om de mogelijkheden en beperkingen van elk platform te onderzoeken om ervoor te zorgen dat het aansluit bij jouw specifieke behoeften.

 

Bovenstaande suggesties zijn gegenereerd door AI en verrijkt en gecontroleerd door mij, de auteur van het Handboek Podcast maken. Let op, makers van apps kunnen een besluiten hun businessmodel en opzet aan te passen waardoor iets dat de ene dag gratis is, de andere dag een betaalde dienst voor je afnemer wordt en/of andere toepassingen krijgt.

 


De audiotour uit het boek

In het boek komt een eenvoudige audiotour aan bod die ik voor mijn verjaardag organiseerde. Hier lees je hoe ik dat deed.

 

Benodigd

  • opnameapparaat
  • spreektekst
  • account bij Google
  • account bij een audiohost, zoals bijvoorbeeld Soundcloud
  • eigen website of weblog (geen social mediaplatform zoals Facebook)
  • eventueel fotootjes
  • een beetje technische kennis van je eigen website

Wat moet je doen

1. Bepaal een route door een gebied met verschillende punten waar je wilt stiltstaan. 

2. Maak een account aan bij My Google maps. Gebruik de Help pagina om je eigen route met punten te maken. Geef alle punten volgordelijk een letter (A,B,C, etc)

3. Neem je commentaar bij de verschillende punten tour op met een spraakrecorder. Maak er aparte geluidsbestandjes van. Upload deze naar een site die audiobestanden kan plaatsen zoals bijvoorbeeld Soundcloud.

4. Maak een webpagina aan op je eigen website, gebruik de html code die bij jouw kaart hoort, ínsluiten op mijn site te kiezen en voeg de code in op je site.

5. Voeg eronder linkjes naar de geluidsbestanden toe, eventueel wat teksten en foto's. Dan krijg je zoiets als hieronder staat.

 

NB. Ik heb in onderstaande versie bewust alleen mijn eigen anekdote ingelinkt. 

 

A/G= de plek waar we vertrokken en eindigden

B= Ludo's herinnering aan het Leidse bosje, waar mensen dansten op zijn rapmuziek tijdens Koninginnedag 1987

C= Sonja's herinnering aan spijbelen, reizen naar Amsterdam en met een vriendin shoppen in Magna Plaza

D= Daans bizarre herinneringen aan haar eerste eigen woning op de Nieuwmarkt in de vroege jaren '80

E= Rafs herinnering aan de Gay Pride die hij bezocht met zijn oma

F= Martins herinnering aan schedels opgraven bij de aanleg van de metrostations in de Waterloopleinbuurt


Hoe maak je een QR-code?

Dat kan op diverse websites. Zelf gebruik ik vaak de website van Adobe.

Reactie schrijven

Commentaren: 0